نورپردازی در معماری ، اهمیت و لزوم نورپردازی اصولی در ساختمان

نورپردازی در معماری از اهمیت فراوانی برخوردار است. نورپزدازی تاثیر زیادی بر فضاها، چه مسکونی و چه اداری دارد. زیبایی یک فضا به دلیل نداشتن نورپردازی مناسب و یا نداشتن نور و روشنایی کافی ممکن است دیده نشود و برعکس یک فضای معمولی به علت داشتن نورپردازی مناسب و نور کافی ممکن است بسیار خاص و عالی به نظر برسد.

اهمیت و لزوم نورپردازی اصولی در ساختمان

نورپردازی و لایه بندی صحیح نور ها در فضا می توانند فضای شما را دگرگون کرد.
در سال های اخیر نورپردازی در معماری و طراحی نه تنها در بین طراحان و متخصصان مربوط به حوزه نورپردازی بلکه در میان معماران نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است. یکی از دلایل اصلی اهمیت نورپردازی در معماری، ورود فرم های آزاد به به این رشته بوده است که این فرم ها به نورپردازی حرفه ای تری نیاز دارند؛ در نتیجه اهمیت نورپردازی در معماری نیز بیشتر شده است. مفاهیم مربوط به نورپردازی در معماری و روشنایی ممکن است در گذشته نیز بوده باشد؛ اما تغییرات موجود در معماری معاصر و تنوعی که در حوزه ی نورپردازی به وجود آمده است، باعث شده تا به موضوع نور و نورپردازی بیشتر اهمیت داده شود.

نور پردازی در معماری و ترکیب نور طبیعی و مصنوعی

ترکیب صحیح نور طبیعی و نور مصنوعی از اصول نوپردازی در معماری می باشد.
کیفیت یک نورپردازی خوب به سه رکن اصلی مربوط می شود :
- نیاز های انسانی
- عناصر معماری
- بهره وری انرژی
نور پردازی در معماری و نیاز های انسانی
این موضوع ثابت شده است که کیفیت نور و نورپردازی در یک ساختمان بر روی افراد ساکن در ساختمان و عملکردشان تاثیر گذار است. برای مثال میزان رضایت شغلی و راندمان کاری یک کارمند در محیط کار به میزان زیادی تحت تاثیر میزان نور و روشنایی آن محیط می باشد. مالکین ساختمان ها و یا مدیران با سرمایه گذاری در مبحث روشنایی و نورپردازی اصولی و صحیح، به بالا رفتن سطح کیفی محیط و کاهش هزینه های انرژی کمک می کنند. این موضوع که مردم معمولا به مکان های عمومی، مجتمع های تجاری و پارک ها جذب می شوند به دلیل وجود نور زیاد در این مکان ها است. نورپردازی خوب، باعث ایجاد مطلوبیت در فضا و همچنین ایجاد احساس رفاه بیشتر می شود.

نورپردازی در فضاهای اداری بسیار پر اهمیت و مهم می باشد.
ارتباط عناصر معماری و نورپردازی در معماری
پیشرفت و تکامل در تکنولوژی و تکنیک های نورپردازی در معماری، وجود یک متخصص در حوزه ی نورپردازی را برای موفقیت یک پروژه معماری، حیاتی ساخته است. اصلی ترین هدف نورپردازی در معماری تنظیم مناسب نور برای بهتر دیده شدن رنگ ها و اشیاء می باشد.

پنجره ها، سایه بان ها و دیگر اجزاء معماری ساختمان بر نورپردازی و روشنایی فضا تاثیر گذار می باشند.
بهره وری انرژی و نورپردازی صحیح
همه ما آگاه هستیم که امروزه دانستن هزینه های مربوط به مصرف و بهره وری انرژی بسیار با اهمیت است. در هر پروژه عوامل عملکردی با توجه به مصرف انرژی مورد بررسی قرار می گیرند. کنترل نور که به کمک نورپردازی صحیح انجام می شود، یکی از راه های مدیریت مصرف انرژی و بهره وری صحیح از انرژی است.

نورپردازی و روشنایی صحیح و مناسب در معماری باعث می شود اجزاء معماری ساختمان و کلیت فضا زیبا تر دیده شود.