نما ساختمان بیانگر هویت ساختمان

نما ساختمان یکی از مهمترین عناصر و اجزای ساختمان است. نما نیز مانند دیگر اجزاء ساختمان توسط مهندسین معمار طراحی می شود. نما ساختمان ها در عین زیبا بودن باید بیانگر عملکرد ساختمان نیز باشد. دو نکته اساسی در طراحی نما ساختمان ، ارکان و اجزاء بوده و برای طراحی نمایی شیک و زیبا باید این دو نکته را به خوبی بشناسید.
ارکان
ارکان نما ساختمان شامل ریتم عمودی، ریتم افقی و خط آسمان می باشد و نمایی ایده آل ترکیبی از ریتم های عمودی و افقی است.
ریتم های عمودی و افقی : چشم انسان به صورت افقی تا ۱۶۰ درجه و به صورت عمودی تا ۱۴۰ درجه را درک کرده و میبیند. پس مهم است که خطوطی که می خواهیم در نما ساختمان به کار ببریم از این قانون پیروی کند. این نکته را هم به یاد داشته باشید که جزئیات در نما مخصوصا در بخش های بالایی نما از دید مخاطب تنها به صورت بافت های عمودی و افقی دیده می شود.
خط آسمان : خط آسمان خطی است که نما در آسمان از خود به جای می گذارد و طراح معمار با بالا و پایین بردن خط آسمان نما و جلوگیری از یکنواختی آن، خط آسمانی جذاب خلق می کند.

اجزاء نما ساختمان
درب و پنجره و تمام جزئیاتی که در فاصله نزدیک قابل رویت است، اجزای نما ساختمان نامیده می شود و نیاز به طراحی دارد. این نکته را در نظر بگیرید که جزئیات نما ساختمان تا فاصله مشخصی برای انسان قابل درک است، در نتیجه باید به جزئیات تا آنجا که امکان دید وجود دارد توجه کرد.
با انواع نما بیشتر آشنا شوید
نما ساختمان بر اساس سبک طراحی و همچنین مصالحی که به صورت غالب در آن به کار رفته است به انواع مختلفی تقسیم می شود. در ادامه به بررسی تعدادی از این نما ها می پردازیم.
نما مدرن
ریتم های عمودی، افقی و زاویه دار و همچنین به کارگیری مصالح جدید از ویژگی های نماهای مدرن است. در نما مدرن از عناصز تزئینی اجتناب شده و رنگ نیز به ساده ترین شکل ممکن مورد استفاده قرار می گیرد. چوب، بتن، آجر، پانل های سنگی و فلزی و … از جمله متریال هایی هستند که در نمای مدرن مورد استفاده قرار می گیرند.

نما کلاسیک رومی
این نما از سبک هایی است که در سال های اخیر بسیار محبوب بوده و مورد استفاده قرار گرفته است. از صول اساسی این سبک تقارن می باشد و سنگ، متریال اصلی این سبک از طراحی نماست. این سبک از طراحی با معماری اصیل ایرانی و بافت شهری ما مغایرت داشته و توصیه نمی شود.

نما مینیمال
همانطور که از اسم این سبک مشخص است، اساس طراحی این سبک سادگی و پرهیز از جزئیات و تزئینات می باشد. طراحی ساده، تتوع کم در مصالح و رنگ، بازشوها و پنجره های بزرگ از ویژگی های این سبک می باشد.

نما سنگی
از رایج ترین نما های مورد استفاده در کشور ما، نماهایی که متریال غالب آن سنگ است. نما سنگی بسیار پرطرفدار بوده و مورد استفاده قرار می گیرد. از پرکاربردترین سنگ ها که در نما مورد استفاده قرار می گیرد، می توان به سنگ تراورتن اشاره نمود. مقاومت در برابر رطوبت، گرد وغبار و نور خورشید از مزایای نما سنگی می باشد. همچنین وزن زیاد سنگ و امکان ریزش نما از معایب این نما است.

نما آجری
نما آجری از گذشته مورد استفاده قرار بوده است و با بافت شهری و معماری ایرانی کاملا منطبق می باشد. امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی آجرهای مقاوم تری نسبت به گذشته تولید می شود. نمای آجری به آسانی قابل اجرا می باشد، سبک بوده، مانند عایق حرارتی عمل کرده و در رنگ های متنوع در بازار موجود می باشد. گاهی آجر ها در برخی از فصول سال به دلیل جذب آب دچار شوره زدگی می شوند که این موضوع از مشکلات نما آجری است و نیاز به رسیدگی سالانه دارد.

نما شیشه ای
امروزه شیشه یکی از پرکاربردترین مصالح در نماهای مدرن می باشد. شیشه به شکل های مختلفی مانند کرتین وال، اسپایدر و … در نما به کار برده می شود. نما شیشه ای در سریع ترین زمان ممکن قابل اجرا بوده، به کاهش بار مرده ساختمان کمک کرده و به کاربری که در درون یا بیرون از ساختمان قرار دارد، دید وسیعی می دهد. نداشتن مقاومت کافی در برابر فشار، جذب سریع گرد و غبار و پایین بودن ظرفیت گرمایی از معایب مصالح شیشه ای است.

نما سیمانی
سیمان یکی از بهترین مصالح برای خلق نمایی ساده و مدرن می باشد. نما سیمانی ارزان بوده، بسیار سریع اجرا می شود، پوسته نمی دهد و در برابر رطوبت، حریق و یخ زدگی مقاوم می باشد. از طرفی دیگر نمای سیمانی ظرفیت گرمایی پایینی داشته و به همین علت بعد از مدتی ترک هایی در سطح آن دیده می شود و این ترک ها باعث می شود که گرد و خاک جذب نما شود و این موضوع یکی از بزرگترین معایب نما سیمانی می باشد.

چند نکته پایانی ..
- نما ساختمان اولین جزئی از ساختمان است که دیده می شود، در نتیجه نما، بیانگر هویت و نشان دهنده عملکرد ساختمان می باشد. به همین دلیل باید در انتخاب طرح، رنگ و متریال مناسب برای نما بسیار دقت شود.
- نما ساختمان ها ظاهر فضای شهری ما را میسازند در نتیجه بیانگر سلیقه و علایق افراد ساکن در آن فضا هستند و باید با سایر اجزاء فضای شهری همخوانی داشته باشند.
- به دلیل اهمیت نما ساختمان بهتر است که بودجه مناسبی برای آن اختصاص دهید و طراح، طرح و متریال نما را با دقت بیشتری انتخاب کنید تا سالیان سال نمایی زیبا و با کیفیت داشته باشید.
